dinsdag 20 juni 2017

Is de Belgische frietcultuur in gevaar?

Alles wat we nodig hebben: de Belgische vlag, een goede friturist,
goede ingrediënten en natuurlijk....Pauwels Sauzen

De laatste dagen gonst het van geruchten in de media. Europa zou de Belgische frietcultuur willen verbieden of veranderen. Zoals alles moet dit verhaal met enige nuance bekeken worden.

Wat is er aan de hand?
De Belgen zijn de enigen die hun frieten tweemaal bakken. Dat maakt dat de Belgische frietjes het lekkerst zijn. Nu blijkt dat als je de olie waarin je je frietjes bakt te warm laat worden, dat er dan een stof ontstaat die mogelijks kankerverwekkend is. Het gaat om de stof acrylamide. Frituristen kennen deze materie. Daarom bakken zij hun frietjes de eerste maal in olie van ca 150 graden. De tweede maal bakken ze de frietjes af in olie van ca 160 graden. Vanaf je olie 170 graden of hoger is ontstaat de stof acrylamide in ongezonde hoeveelheden.

Wat is het probleem met acrylamide?
Wetenschappelijk onderzoek heeft nu uitgewezen dat acrylamide in proefdieren kanker veroorzaakt. Er zijn ook rapporten waarbij acrylamide gelinked wordt aan baarmoeder- en eierstok kanker. Een stof die dus niet onschuldig is. En dat is waar Europa zich zorgen om maakt.

Waarom wordt de Belgische frietcultuur nu geviseerd?
Net omdat we de frietjes tweemaal bakken ontstaat de kans dat we de olie soms te warm maken (boven de 170 graden). Als de frieten bruin worden in de olie is de olie te warm geweest en is er te veel acrylamide ontstaan. Frituristen weten wat ze moeten doen om goede en veilige frieten te bakken, maar in thuissituaties wordt er niet altijd gekeken naar de temperatuur van de olie.

Hoe bakt men dan frieten in het buitenland?
In het buitenland worden de frieten meestal voorgekookt of 'geblancheerd'. Daardoor is de kans dat er te grote hoeveelheden acrylamide ontstaan heel erg klein.

Moeten de Belgen dan hun frieten beginnen voorkoken?
In principe niet. Zolang we de temperatuur van de olie maar onder controle houden. Bovendien zijn frieten die voorgekookt worden niet zo lekker als verse frietjes die tweemaal gebakken zijn.

Is er nog iets dat we moeten weten over de Belgische frietjes?
Ja, ze smaken het best met een saus van Pauwels Sauzen 😄👍

Geen opmerkingen:

Een reactie posten